Lezen over muren heen‘Samen lezen en luisteren brengt de verbindende kracht van literatuur en lezen tot bij mensen in detentie en spreidt vleugels over muren heen.’

De sessies zijn volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Samen lezen en luisteren in Muntpunt en de gevangenis van Haren
Neem deel aan een uniek project dat via literatuur mensen binnen en buiten de gevangenis verbindt. We komen eerst twee keer samen in Muntpunt om fragmenten uit de wereldliteratuur en korte gedichten te lezen. We luisteren naar elkaars indrukken en delen onze inzichten.

Een groep gedetineerden leest dezelfde teksten. Na het samen lezen nemen we de tijd om reacties in woord en beeld van de deelnemers in detentie op de gelezen tekstfragmenten te bespreken. We formuleren vervolgens een antwoord in de vorm van een geschreven of getekende boodschap. De leesbegeleiders zetten je op weg en zorgen voor uitwisseling met de leesgroep in de gevangenis en duiding bij de berichten.

De laatste sessies vinden plaats in de gevangenis van Haren. We ontmoeten de leesgroep van binnen de muren en genieten samen met hen van een verhaal en een boeiend gesprek. Door deel te nemen krijg je de kans je kijk op detentie te nuanceren.

Leesbegeleiders
De sessies worden begeleid door Wim Ipers en Sarah Michielsen, professionals met ruime ervaring binnen de detentie-context. Wim is theatermaker en leraar in de gevangenis en Sarah is kunstenaar, oprichter van Haring Books en voormalig gevangenisbibliothecaris.

Wie kan deelnemen?
Iedereen met een open houding ten aanzien van mensen in detentie en zin om samen mooie teksten te lezen is welkom.
Je hebt geen voorkennis nodig.
Waar en wanneer?
-> 2 sessies in Muntpunt
woensdag 17 april en 24 april 2024 van 18u tot 21u
Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel

-> 2 sessies in de gevangenis van Haren
dinsdag 7 mei en 18 juni 2024 van 13u tot 16u
Gevangenis Haren, Witloofstraat 135, 1130 Haren

Voor het betreden van de gevangenis gelden specifieke regels. Je krijgt de nodige info bij inschrijving. Het verloop van de sessies in de gevangenis wordt uitgebreid voorbereid.
Hoe inschrijven?
-> De sessies zijn volzet, inschrijven is niet meer mogelijk.

Met steun van Literatuur Vlaanderen

Een project van Haring Books
ism
De Rode Antraciet
Muntpunt
Bond Zonder Naam
Dialoog-herstel/Avansa

Haring Books vzw - BE 0782.864.531 - haringbooks@gmail.com